onsdag 18 januari 2012

Mat i kvadrat

Vad mycket snack det är om mat nuförtiden, i Sverige då menar jag. Matprogram i TVn, hur man tillagar men även var maten kommer ifrån (Landet Brunsås är för övrigt ett mycket bra program). Det är olika dieter hit och dit, GI-metoden, LCHF (low carb high fat), Viktväktarna etc. En diet funkar om man kör den hela tiden, men man kan ju inte gå ner hur mycket som helst i vikt. Vid nåt tillfälle måste man sluta och HåLLA vikten, vilket är det svåraste av allt.

Läste ett intressant blogginlägg idag om detta heta ämne http://kalle.cafe.se/lite-om-maten/

Fransoserna har en annan syn på mat. Man brer riktigt smör på baguetten här, steker i antingen smör, olivolja eller ankfett, äter feta lantpatéer och gås- eller anklever. För att inte tala om ost och vin som är ett måste i var fransmans kök. I den lokala matvaruhandeln där D och jag gör våra flesta inköp säljs mestadels färsk mat. Det finns frysdiskar, men inte många: en med halvfabrikat (pizza, crèpes, fiskgratänger, lasagne etc), en med fryst fisk och skaldjur, en annan med frysta grönsaker och en sista med glass och olika efterrätter. That's it. Som svensk besvärades jag av detta i början av min vistelse här. Det är ju trots allt praktiskt att kunna ha frysta kycklingklubbor i frysen. Men icke. Vill jag ha kycklingklubbor får jag köpa dem färska. Sen kan jag frysa dem bäst jag vill, men det tar emot. Frysta laxbitar finns och det köpte jag i början, vantrogen som man är. Men det har jag slutat med, färskt är ju så oändligt mycket godare.

Deras fiskavdelning med färsk fisk varje dag, inklusive musslor, ostron, havssniglar, krabba, rocka, kolja och andra godsaker är en fröjd att besöka varje gång. Förutom charkuteriavdelning har de dessutom en liten disk med de bästa köttbitarna, garnerade och förberedda att sättas i ugnen eller i stekpannan. Allt är färskt och himla gott.

Jamen, hur gör de då för att hålla sig normalviktiga och inte göra det till ett problem, de där fransmännen? De njuter när de äter. Färska och bra råvaror ska det vara som smakar nåt, då njuter man mer och äter långsammare och blir därmed mätt fortare. Enkelt va?

Bon appétit!
Tina

tisdag 3 januari 2012

Nytt år, nya möjligheter

Så är julen över, och vilken jul sen! Det blir liksom extra juligt när man är utlandssvensk och kommer hem för att fira den. Den där romantiska bilden man har av en svensk traditionell jul förverkligas på nåt sätt och det är härligt.
Tillbaka till livet i Nantes och ostaffären. Jag är innerligt trött på den och skulle vilja säga upp mig nu, men jag försöker hålla tillbaka och inte förhasta mig. Det är trots allt ett jobb, som inbringar lite pengar (med betoning på lite). Jag är dock mer motiverad nu att hitta nåt annat eller skapa något eget än jag varit tidigare. Inte en julsäsong till i ostaffären - det lovar jag mig själv dyrt och heligt. Amen.
Tina