fredag 30 juli 2010

Smått o gott


Jag tycker speciellt om typsnittet, mycket snyggt


Ägaren är skräckfantast tydligen...Drickmenyn... hm, äh jag tar en öl


I veckan träffade jag en kompis, Myriam, på detta lite häftiga ställe: Au Chien Stupide - Hos den Dumma Hunden. Jag tycker det är ett roligt namn, speciellt med ett retfullt "Miaow" som undertitel.
Ägaren var inte särskilt tillmötesgående, men jag fick i alla fall ta några bilder inne i baren. Uteserveringen är naturligtvis mysigare att sitta på såhär i sommartider.

Tidigare i veckan var jag på mitt månatliga besök på arbetsförmedlingen och denna gång gick jag därifrån med ett litet leende på läpparna. Jag har accepterat läget som betyder att jag inte får någon som helt ersättning just nu. Först när jag arbetat sammanlagt 4 månader kan jag få a-kassa på nytt, fransk a-kassa som gäller i ca 2 år. Målet är ju att skaffa ett jobb, inte att få a-kassa i två år, men ändå. Det är ju bra att veta...
I alla fall. Efter att jag förklarat min situation sa hon att hon skulle försöka hjälpa mig efter semestern (allt ligger nere nu) med en potentiell arbetsgivare som behöver folk lite då och då. Det var det mest hjälpsamma jag har varit med om på en arbetsförmedling, i Frankrike och i Sverige! Vi får väl se vart det leder.

David jobbade sin sista arbetsdag idag inför semestern så nu ligger 4 veckors semester framför honom. Jag har semester i tre veckor enligt arbetsförmedlingen. Låter kanske konstigt, men de ville veta. Man får tydligen 5 veckors semester, men å andra sidan har jag ingen ersättning så allt det där kan ju kvitta.
Om en vecka åker vi till Dordogne i fem dagar för att hälsa på Davids ena syster och hennes familj. Därefter blir det SVERIGE i två hela veckor - tjohoooo!

Hej hej!
Tina

tisdag 20 juli 2010

I Jules Vernes anda


Elefantsnabel på en jättelik elefant som mekaniskt manövreras och förflyttar sig omkring på området


Årets nyhet - vilda sjöhästarMan kan få åka på dessa stora havsdjur och sköta spakarna


En båt i ett nötskal!


Förra veckan hade vi besök från Sverige - Maria och Christoffer kom och hälsade på, jättekul!
Vi var bl a och tittade på dessa maskiner som är gjorda på ett gammeldags vis, i enlighet med Jules Vernes och sina fantasimaskiner som han skapade i sina böcker. Jules Vernes är för övrigt född och uppvuxen i Nantes.
Den 14 juli, Frankrikes nationaldag, firades med ett 20 minuter långt fyrverkeri - tack Nantes Stad! Innan dess åt vi marockanskt, mums :)
Hej och hå, en månad kvar till Sverigesemester!
Tina

fredag 9 juli 2010

Modeskapare i Granville


Christian Diors barndomshemMed tillhörande trädgårdoch förstorade fotografier av hans berömda skapelser


Som jag skrev i mitt senaste inlägg är Granville en gullig liten sommarstad i Normandie, och säte för det företag där David arbetar. I måndags kväll var det då planerat att vi skulle till en gammal kollega till honom för en aperitif innan restaurangbesöket. Vi var ett 20-tal personer, kollegor och respektive, som snackade, drack skumpa, öl och g&t. Det var jättetrevligt!

Därefter bar det av till restaurangen, som ägdes av fransmän från Martinique. Det är ganska nytt och exotiskt för mig att Frankrike fortfarande har kolonier och franska landområden en bra bit utanför europa, som t ex la Réunion (som ligger utanför Afrikas västkust), Martinique och franska Polynesien för att nämna några. Maten var starkt kryddad och god, och det blev en del rom också, som man dricker på Martinique. Ett två-mannaband spelade och sjöng hela kvällen och vi dansade och drack. Det var riktigt festligt!

Dagen efter hade jag ont i håret. Det blir så när man dricker rom. Det var bara att ta en dusch och göra sig i ordning: rummet skulle lämnas senast kl. 12.

Jag hade fått höra från en av Davids kollegor kvällen innan att modeskaparen Christian Dior var född och uppvuxen i Granville och att huset med omgivningar kunde besökas. Det hade jag ingen aning om, så sagt och gjort, det blev mitt lilla utflyktsmål för dagen, se bilder.
Lite fakta: Dior föddes 1905 och växte upp i ett rosa hus med tillhörande underbar trädgård. 1920 stack han till Paris för att studera politik enligt föräldrarnas önskemål. Hans eget önskemål var att arbeta med konst och mode. Han följde sitt hjärta efter sina studier och försökte sälja sina skisser på gatorna. Det gick inget vidare. Han lärde dock känna rätt personer som skulle komma att hjälpa honom att öppna ett konstgalleri. I början på 40-talet arbetade han, och även Pierre Balmain, på ett anrikt modehus och 1946 öppnade han sitt eget modehus. 1947 visade han upp sin mest kända look - The New Look: smala axlar, åtdragen midja, betonad byst och lång vid kjol.
The rest is history.

Stackaren dog bara 52 år gammal av ett fiskben som kvävde honom och gav honom en hjärtattack. Yves Saint Laurent tog över modehuset fram till 1961.


Det var alles från min miniresa till Normandernas rike.
Nästa vecka är det Frankrikes nationaldag, 14 juli, och vänner från Sverige hälsar på. Ska bli superskoj!
Tra la la laaa,
Tina
torsdag 8 juli 2010

Granville - sommarstad


Utsikt från hotellrummet


Utsikt från högsta platsen i GranvilleHauteville - artistkvarteren i Granville
Pétanque (Boule på svenska)


Medan David jobbade, rådde jag mig själv under måndagen och tisdagen. Granville är en liten sommarstad med strand och trevliga gator och torg. Jag strosade runt och såg mig omkring och upptäckte att det är också en stad med måsar - överallt! Jag trodde faktiskt jag skulle få ett visitkort från dem under dessa dagar, men de skonade mig från detta kladdiga och generande elände. Dessa enorma fåglar som konstant skriker och skrattar om vartannat, ett jäkla liv för de.

Nåväl.

Hotellet vi bodde på var fint beläget precis bredvid havet, se bilden. Vädret var helt perfekt, runt 25 grader och sol, och emellanåt en skön bris. Jag kunde gå omkring i shorts och t-shirt utan att bli nämnvärt svettig, skönt. Favoritutsikten var beläget ovanför hotellet, och vägen dit var belagd med kullerstenar och kantat med gamla normandiska stenhus med en hel del färgglada stockrosor och pelargoner som klängde längs med husgavlarna, så fint. Detta kvarter har alltid varit hemvist för skådespelare, målare och andra artister - och det märktes på atmosfären, det var vackert i all sin enkelhet med utsikt till havet på båda sidor. Dit gick jag flera gånger om dagen, för att titta och njuta eller för att läsa min bok.

På eftermiddagen när te-suget satte in, sökte jag mig ner i centrum där jag hittade ett underbart café som var specialister på just te. Det fanns alla möjliga sorter: vitt, rooibos, grönt, earl grey, mate, kinesiskt, japanskt, indiskt osv. Det var bara att välja. Till det beställde jag in varma scones med sylt. Allt serverades på fina fat, vackra tekoppar och tekanna. Caféets atmosfär var lugn i ljustgrått och grönt med möbler i trä och lugnande musik. Där spenderade jag några timmar både på måndags- och tisdagseftermiddagen. Helt underbart!
http://www.picorette.fr/ om ni är nyfikna. Det var inte billigt, men värt varenda tedroppe och scone-smula :)

Mer om Granville imorgon.

Tjingeling!

onsdag 7 juli 2010

Helgutflykt till Normandie


Chausey med tillhörande måsar


BadvikSolstrålar


I lördagskväll packade vi bilen med badkläder och annat. Jag följde med David till Granville, som ligger i Normandie. Det är där huvudkontoret för det företaget som David jobbar för ligger. Han reser dit en gång i månaden, och denna gång följde jag med. En tur till den lilla ön Chausey var redan inbokad hela söndagen. Det var en riktig liten pärla! Den påminde starkt om Hven, en riktig sommarö, med ett fåtal sommargäster och 3 olika vikar att bada i. Det är en mycket mindre ö än Hven, då inga fordon får köra där (de får inte plats helt enkelt!). Så vi började med att vandra runt, titta på naturen och så. Vi hittade så småningom "vår" vik där vi solade och åt våra baguetter vi hade med oss. Vattnet var ganska kallt, så jag var badkruka och stannade på land. En skönt avkylande bris fläktade bort varma solstrålar så jag led inte. David hade med sig våtdräkt och dök och kollade in havslivet, medan jag samlade snäckor - fanns massor överallt!

För er som är lite osäkra på vilket vatten som omger den lilla ön och för övrigt den delen av Normandie, så är det La Manche - där Atlanten möter Nordsjön.

Mer imorgon om själva Granville.

Hejhej!