fredag 10 februari 2012

Vädret o sånt


En snögubbe från Nantes. Ovanlig syn.


Fransmännen trodde de hade haft sin värsta vinter i mannaminne förra året, men tji fick de. Den kom sent denna gång och håller sitt grepp kvar i nån vecka till enligt väderprognosen. På västra sidan av Frankrike är det inte så farligt, -5 på morgnarna som sedan blir +2 till +5 på dagarna. Värst är det österut och söderut. För att inte tala om Korsika. Vi snackar -15 grader på sina håll och snö.

Och? frågar vi oss, snörutinerade svenskar. Det är väl inget. Pffhh, patetiska fransmän... Nja, så enkelt är det ju alltså inte. Fransmännen är nämligen inte utrustade för minusgrader och snö. Inte i stora mängder och absolut inte långvarigt. Med utrustade menar jag inte bara i klädväg. Här säljs inga tjocka rejäla fodrade stövlar med gummisula och lovikavantar därtill. Här säljs snygga, chica läderstövlar i nubbuck med tunna sulor. Får absolut inte användas i snö!
Nej, jag menar utrustning i form av snöröjning; sand- eller saltbilar och annat praktiskt för att trafiken ska funka, skolorna kan förbli öppna osv. Det finns inte, eller mycket lite. I sydöstra delen har alltså skolor stängts pga 5 cm snö och -10 gradig kyla. Just för att det inte finns tillräckligt med snöröjningsbilar och framförallt lastbilar som kan salta och sanda i tid. Rutinen att dessa bilar saltar INNAN alla andra ska köra till jobb (som i Sverige) finns bara inte. Så många bilar har snurrat runt på glashala vägar och hamnat i dikena, skolbussar ställts in och de elektriska elementen har skruvats upp så till den milda grad (förlåt ordvitsen) att EDF, Frankrikes statliga elektriska verk, inte hänger med utan hela lägenhetskomplex har varit utan värme i flera dagar.

Det sägs att vädret ska bli lite mildare nästa vecka. Det hoppas jag verkligen. För fransmännens skull, så att de känner sig hemma igen. Under tiden njuter jag av kyla, blå himmel och sol. Nu känner JAG mig hemma.

Tina

1 kommentar:

 1. Hej Tina!

  Jag undrar om du har sett min kommentar under "Nytt år, nya möjligheter"...

  Det var en fin snögubbe ! :o)
  Ha en bra vecka!
  Lucie

  SvaraRadera