fredag 9 juli 2010

Modeskapare i Granville


Christian Diors barndomshem



Med tillhörande trädgård



och förstorade fotografier av hans berömda skapelser


Som jag skrev i mitt senaste inlägg är Granville en gullig liten sommarstad i Normandie, och säte för det företag där David arbetar. I måndags kväll var det då planerat att vi skulle till en gammal kollega till honom för en aperitif innan restaurangbesöket. Vi var ett 20-tal personer, kollegor och respektive, som snackade, drack skumpa, öl och g&t. Det var jättetrevligt!

Därefter bar det av till restaurangen, som ägdes av fransmän från Martinique. Det är ganska nytt och exotiskt för mig att Frankrike fortfarande har kolonier och franska landområden en bra bit utanför europa, som t ex la Réunion (som ligger utanför Afrikas västkust), Martinique och franska Polynesien för att nämna några. Maten var starkt kryddad och god, och det blev en del rom också, som man dricker på Martinique. Ett två-mannaband spelade och sjöng hela kvällen och vi dansade och drack. Det var riktigt festligt!

Dagen efter hade jag ont i håret. Det blir så när man dricker rom. Det var bara att ta en dusch och göra sig i ordning: rummet skulle lämnas senast kl. 12.

Jag hade fått höra från en av Davids kollegor kvällen innan att modeskaparen Christian Dior var född och uppvuxen i Granville och att huset med omgivningar kunde besökas. Det hade jag ingen aning om, så sagt och gjort, det blev mitt lilla utflyktsmål för dagen, se bilder.
Lite fakta: Dior föddes 1905 och växte upp i ett rosa hus med tillhörande underbar trädgård. 1920 stack han till Paris för att studera politik enligt föräldrarnas önskemål. Hans eget önskemål var att arbeta med konst och mode. Han följde sitt hjärta efter sina studier och försökte sälja sina skisser på gatorna. Det gick inget vidare. Han lärde dock känna rätt personer som skulle komma att hjälpa honom att öppna ett konstgalleri. I början på 40-talet arbetade han, och även Pierre Balmain, på ett anrikt modehus och 1946 öppnade han sitt eget modehus. 1947 visade han upp sin mest kända look - The New Look: smala axlar, åtdragen midja, betonad byst och lång vid kjol.
The rest is history.

Stackaren dog bara 52 år gammal av ett fiskben som kvävde honom och gav honom en hjärtattack. Yves Saint Laurent tog över modehuset fram till 1961.


Det var alles från min miniresa till Normandernas rike.
Nästa vecka är det Frankrikes nationaldag, 14 juli, och vänner från Sverige hälsar på. Ska bli superskoj!
Tra la la laaa,
Tina
















1 kommentar:

  1. Ser ut som ett dockskåp :) Så fint! Och vilken trevlig resa du verkar ha haft; schysst avbrott från vardagen. Ses imorgon :D

    SvaraRadera