söndag 28 mars 2010

Indochine och Chambord









Vad har dessa gemensamt? Absolut ingenting.
Jag får liksom komprimera vad som hänt i veckan och då blir det lite gott o blandat :)

I tisdags var vi på en Indochine konsert - ni vet, Kao Kao Bang-låten m fl. Jag känner bara till just den låten och l'Aventurier. Konserten varade i 2,5 timmar, puh! Men det var roligt! Sångaren är den enda kvar från originaluppsättningen av bandet. Hans tvillingbror var också med från början och skrev en del låtar, men gick tragiskt bort i hepatit 1999. Sångaren, Nicolas, såg likadan ut som på 80-talet: med lång mörkblå rock med kina-krage och lång lugg på ena sidan. Kändes tryggt :) Indochine är enormt populära i Frankrike och har varit i snart 30 år så publiken bestod av fans i alla åldrar.
I helgen hälsade vi på vänner i Tours, som ligger ca 2 timmar sydöst om Nantes. Området, Touraine, är lite som Skåne - det finns väldigt många slott där. Slotten är en aning mer pompösa än de i Skåne, men ändå. Chambord är det renässansslott vi besökte i helgen och det var kung Francois den förste som lät bygga det på hans enorma jaktmarker för en sisådär 400 år sedan. T o m stuprännorna är vackert utsmyckade! Chambord är ett grandiost slott med enorma, men hu så kalla, rum där dåtidens noblesse och politiker skulle övernatta, men inte många gjorde så pga kylan. Jaktmarkerna fick endast användas av kungen och hans män och naturligtvis inbjudna. Än idag är jaktmarkerna endast till för presidenten och hans män och inbjudna vip-personer. Mitterand var tydligen en storskytt på sin tid och använde sig av markerna flera gånger.
Utanför slottet fanns en liten utställning av gamla bilar av fransk tillverkning, såsom Panhard för de som känner till (jag hade ingen aning). Det var fina bilar så jag tog en bild :)
Imorgon börjar allvaret: franskkurs 18 timmar per vecka i tre månader - det ni! Slut med lata dagar, filmer och kannor med te. Ska bli roligt!
Må gott!
Tina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar